Жеваго вже не тот

575955

Ключова проблема Ferrexpo сьогодні полягає не в тому, хто саме робить замах на її основний виробничий актив — Полтавський ГЗК — Коломойський чи «лужниківські» на чолі з хрещеним батьком Мишком Воєводиним. Не зрозуміло, що робити з токсичним головним акціонером, який із активу компанії перетворився на неслабке таке зобов’язання.


І сталося це аж ніяк не вчора. У 2015 році компанія втратила пару сотень мільйонів доларів на рахунках в збанкрутованому Жеваго банку «Фінанси та Кредит». Плюс він сам став легкою здобиччю для правоохоронних органів. До 2019 року ситуацію рятувала «дружба» із могутнім міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим. Вона мала свою ціну — зокрема, Жеваго довелося офіційно оформити на сина Івана канал «Еспресо» та офіційно виплатити дружині Авакова та його політичному партнеру Арсенію Яценюку 3,5 млн доларів, але воно, мабуть, того коштувало.

Намагаючись компенсувати втрату доходів від "Фінансів та Кредиту", Жеваго вирішив заповнити цю порожнечу за рахунок Ferrexpo. Щорічно близько 30 млн доларів коштів компанії надсилалося для допомоги стражденним українцям на благодійний фонд «Квітучий край» (Blooming Land), який має всі ознаки фіктивного. Коли схема крадіжки розкрилася, від Ferrexpo пішли його багаторічний аудитор Deloitte та два незалежні директори.

Компанія стверджувала, що проведе незалежне розслідування, але природно нічого не знайшла на свого гендиректора та основного акціонера (понад 50%).

Але остаточно добив ситуацію програш Жеваго на парламентських виборах-2019 та втрата ним депутатської недоторканності. У результаті три роки тому йому довелося покинути Україну (під приводом « Ich bin хворий ») і в результаті, як ми вже знаємо, очолити (принаймні за розміром стану) «батальйон Монако», намагаючись керувати процесами з яхти, що йому належить. "Z".

А процеси навколо Ferrexpo розгортаються в Україні досить непрості, і суд із продажу 40% Полтавського ГЗК у 2002 році — це лише частина цієї історії. За даними проміжного фінансового звіту компанії за підсумками першого півріччя 2021 року, у Ferrexpo ще як мінімум три конфлікти у гарячій фазі. Заради об’єктивності просто процитуємо те, що написано у цьому документі.

За Жеваго вже ведуть розслідування та позов, пов’язаний з роялті

3 лютого 2022 року ПАТ «Ферекспо Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» (ПГЗК) та ТОВ «Феррекпо Єристівський гірничо-збагачувальний комбінат» (ЄГОК) отримали листи з Генеральної прокуратури з повідомленням про подальше розслідування можливої недоплати роялті2 2021 рік. Розмір недоплати у листах не вказується. У рамках розслідування Генеральна прокуратура запросила документи щодо виплат роялті за залізняк і зажадала від чотирьох представників дочірніх компаній Групи з’явитися як свідки для розслідування. Дочірні компанії Групи збирають необхідні документи та мають намір виконати всі законні вимоги в рамках цього розслідування. Однак у зв’язку з ситуацією, що склалася в Україні, статус і подальший розвиток розпочатого розслідування невідомі.

8 лютого 2022 року ЄГОК отримав акт податкової перевірки, в якому йдеться про недоплату роялті за видобуток залізняку в період з квітня 2017 р. по червень 2021 р. на суму близько 1 042 млн грн (приблизно 35 618 тис. дол. США за станом) на 30 червня 2022 р.). Група представила свої заперечення проти заяв, зроблених в акті податкової перевірки, і очікується, що ця справа буде зрештою розглянута судами України в належний час. У зв’язку з ситуацією, що склалася в Україні, невідомо, коли відбудеться перше слухання за позовом, що надійшов, і як далі розвиватиметься вищезгадане розслідування.

Ґрунтуючись на отриманих юридичних консультаціях, керівництво вважає, що ПГЗК має переконливі аргументи для захисту своєї позиції в суді, і, як наслідок, жодні супутні зобов’язання не були визнані стосовно вимоги, пред’явленої у консолідованому звіті про фінансове становище на 30 червня 2022 р., аналогічно до положення на 31 грудня 2021 року.

Жеваго вже має й екологічні претензії

У вересні 2021 року Державна екологічна інспекція провела перевірку ТОВ «Ферекспо Єристівський ГЗК» (ЄГОК) та 1 жовтня 2021 року видала припис про усунення низки передбачуваних порушень екологічних правил. 19 жовтня 2021 року ЄГЗК отримав дві екологічні претензії від Державної екологічної інспекції.

Один із позовів був пов’язаний із заявою про порушення правил вивезення ґрунту на конкретній земельній ділянці, і Державна екологічна інспекція вимагала відшкодування збитків у розмірі близько 768 мільйонів гривень (26 252 тисячі доларів США на 30 червня 2022 року). Інша претензія була пов’язана із твердженням про відсутність документів на розміщення відходів на конкретній земельній ділянці, а Державна екологічна інспекція вимагала відшкодування збитків у розмірі близько 18 мільйонів гривень (615 тисяч доларів США на 30 червня 2022 року). У кожному позові зазначено, що якщо ЄГОК добровільно не відшкодує збитків, Державна екологічна інспекція порушить судовий розгляд. У листопаді 2021 року ЄГЗК направив до Державної екологічної інспекції письмові заперечення на ці претензії. Державна екологічна інспекція не відповіла на заперечення ЄГЗК та не направила позови до суду у розумний термін до лютого 2022 року. Таким чином, у лютому 2022 року ЄГЗК подав позов до суду. Кременчуцька районна прокуратура проводить перевірку у зв’язку з можливими порушеннями екологічних правил. Слухання 19 липня 2022 р. винесло рішення на користь ЄГОК, і на дату затвердження цієї проміжної скороченої консолідованої фінансової звітності невідомо, чи збирається Державна екологічна інспекція подавати апеляцію.

Анулювання ліцензії на Галещинське родовище

24 червня 2021 року на офіційному сайті Президента (далі «Указ») опубліковано Указ Президента України, яким введено в дію Рішення Ради національної безпеки та оборони України щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів та санкцій («Рішення»).

Ferrexpo Belanovo Mining (БГЗК) включено до списку юридичних осіб, щодо яких застосовуються санкції відповідно до Рішення. Наказ та Рішення не містять правових підстав для застосування санкцій. Санкція, накладена на БГЗК, полягає в анулюванні ліцензії на розробку Галещинського родовища, яка є однією з двох ліцензій, що належать БГЗК. Родовище Галещинське знаходиться на стадії розвідки та розташоване на північ від активних гірничих робіт Групи.

Як бачимо, сьогодні під ударом перебувають не тільки Полтавський, а й два інші ГЗК Ferrexpo. І очевидно, що вирішити ці проблеми з прекрасного далеко, перебуваючи фактично «у бігах», Костя не в змозі. А значить, кількість претензій до компанії наростатиме як снігова куля і в результаті її просто розірвуть по шматках, якщо в цей процес нарешті не втрутиться держава і, щоб уникнути гіршого, не націоналізує фактично кинуте на свавілля долі в Україні майно Жеваго.

І насамкінець кілька слів про те, хто ж все-таки робить Ferreхpo нерви з угодою 2002 року. Якщо судити за вторинними статевими ознаками, Беня переживає зараз не найпростіший період життя. Досить згадати про обшук, який 200 силовиків влаштували йому минулого шабату, о п’ятій годині ранку, у буковельському Radisson.

А ось у «лужниківських» навпаки все чудово. Їм навіть не заважає чітко простежуваний зв’язок із заступником голови Держдуми РФ Олександром Бабаковим. Напередодні їм навіть вдалося скасувати арешт одразу двох своїх українських готелів: «Дністер» (Львів) та «Либідь» (Київ). Їхній лобіст Борис Баум не просто радник заступника голови ВП Кирила Тимошенко, а й курирує Комісію з регулювання азартних ігор та лотерей. Ну, і на кого ви поставили б при таких розкладах?