Заступника начальника митного поста «Полтава» засудили до мінімального штрафу

571853

Печерський райсуд Києва затвердив угоду про визнання винності щодо заступника начальника митного посту "Полтава" Андрія Коломойця.


Про це редакція 368.media дізналася із вироку за ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 190 КК.

У січні цього року представник дочірньої компанії «Ексало Дрилінг Україна» звернувся до чиновника щодо пролонгації терміну тимчасового ввезення обладнання, призначеного для бурильних робіт у Полтавській області. Заступник начальника митного посту, розуміючи, що не має повноважень для продовження митного режиму «тимчасового ввезення» і особисто не прийматиме рішення, повідомив за це потрібно заплатити.

У чиновник, який подає в месенджері «Сигнал», повідомив, що за позитивне вирішення питання потрібно заплатити 850 гриві за кожну декларацію. Оскільки декларацій більше ніж 100, загальна вартість буде орієнтовно три тисячі доларів.

Далі головний інспектор відділу митного оформлення № 1 на підставі документів ухвалив рішення щодо продовження митного режиму «тимчасового ввезення» майна.

У квітні Коломоєць одержав від представника підприємства 1,5 тис. доларів. А вже у травні довірена особа принесла ще 900 доларів, які на прохання митника поклало на задньому пасажирському сидінні його машини. Після цього його затримали.

Спочатку дії чоловіка кваліфікували за ч.3 ст.368 КК як отримання хабара собі. Чиновнику загрожувала від 5 до 10 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Проте невдовзі підозрюваний і прокурор Київської міської прокуратури Ладний І.А. дійшли згоди — кваліфікацію змінили за ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 190 КК як закінчений замах на заволодіння чужим майном шляхом обману.

Сторони дійшли згоди про покарання у вигляді штрафу у розмірі двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тобто штраф має становити 34 тис. гривень. Проте суддя Печерського суду Віта Бортницька чомусь вказала у вироку резолютивну частину, відмінну від мотивувальної.

А саме, що приймає « затвердити угоду від 29.04.2020 р. між прокурором Київської місцевої прокуратури №6 Садовським О.І. та обвинуваченим про визнання винності. Особу визнати винним у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 263 КК України (незаконне поводження зі зброєю — ред.) та призначити йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 850 грн».

Фактично у резолютивній частині вироку йдеться про зовсім іншу справу. Текст рішення Печерський суд Києва направив до реєстру лише через два тижні після ухвалення — 30 серпня. І лише на початку вересня він був опублікований. Поки що у реєстрі немає інформації, щоб суддя виправила описку у цьому рішенні. У середині вересня вирок має набути чинності.