АМКУ підозрює екс-нардепа Шкрібляка у спекуляціях із цінами на вугілля

570947

Антимонопольний комітет звинуватив компанії, які належать екс-нардепу Анатолію Шкрібляку та бізнесменові Рінату Ахметову у встановленні схожих між собою цін на енергетичне вугілля в період 2016-2019 року, що призвело до обмеження конкуренції на ринку генерації електроенергії.


Про це редакцію 368.media стало відомо із рішення АМКУ №128-26.13/84-19 та судового реєстру.

Зокрема, АМКУ звертав увагу, що 90% енергетичного вугілля, яке використовується для виробництва електричної енергії на ТЕС групи ДТЕК, купується у зв’язаних компаній. Зокрема, ТОВ «ДПЕК Трейдинг», АТ «ДПЕК Дніпроенерго», АТ «ДПЕК Західенерго», АТ «ДПЕК Східенерго» пов’язані єдиними власниками. Така ж заява була щодо фірм Шкрібляка ПрАТ «Черкаське хімволокно» та ТОВ «Фірма «Технова». У свою чергу частка використання енергетичного вугілля підприємствами становила 95% від усього енергетичного вугілля, яке використовувалося тепловими електростанціями енергогенеруючих компаній та тепловими електроцентралями.

АМКУ стверджував, що значна частка енергетичного вугілля реалізовувалась в Україні компаніями, які пов’язані між собою через наявність державної підтримки держшахт та пошкодженням та знищенням шахтного фонду. Зокрема, на нарадах Міненерговугілля від 26 жовтня 2017 року та 30 листопада 2018 року учасниками були «Укртехтеплоенерго», представником якої був Штипельман О. Р. та «Технова», представником якої був Горкуценко К. О. Вони фактично здійснювали управління ТОВ «Технова », ПрАТ «Черкасське хімволокно», а також ТОВ «Сумитеплоенерго» та ТОВ «Євро-реконструкція», кінцевим бенефіціарним власником яких є Анатолій Шкрібляк.

Для підтвердження узгоджених дій АМКУ здійснив кореляційно-регресивний аналіз базових цін на енергетичне вугілля у період серпня 2016 року – першого півріччя 2019 року, яке підтвердило встановлення групою ДПЕК цін на вугілля, схожих із цінами інших відповідачів. При цьому собівартість виробництва вугілля та його вартість постачання групою ДТЕК перевищувала вартість аналогічного вугілля російського походження з транспортними витратами більш ніж на 30%. Таким чином, на думку АМКУ підтверджується, що група ДПЕК самостійно приймала рішення щодо формування цінової політики щодо придбання та реалізації енергетичного вугілля.

За результатами розгляду справи у 2021 році АМКУ за погоджені дії щодо встановлення цін на енергетичне вугілля оштрафувала ДП «Держвуглепостач» на 2,286 млн гривень, ТОВ «ДТЕК Трейдинг» на 163,448 млн гривень, АТ «ДТЕК Дніпроенерго» на 125,47 Західенерго» на 172,969 млн. гривень, ТОВ «ДТЕК Східенерго» на 91,05 млн. гривень, ПАТ «Центренерго» на 205,837 млн. гривень, ПрАТ «Черкаське хімволокно» на 14,4 млн. гривень.

У свою чергу, вказані компанії в судовому порядку оскаржили рішення Антимонопольного комітету про накладення штрафних санкцій.

У період із серпня 2021 року до липня 2022 року всі компанії, на які згідно з АМКУ було накладено штрафні санкції за узгоджені дії щодо встановлення цін на енергетичне вугілля, відстояли свою правоту в господарському суді Києва. Зокрема, суд звернув увагу на те, що рішення були публічно доступні для кожного учасника ринку, жоден із учасників нарад Міненерговугілля не отримував жодних конкурентних переваг, що підтверджує факт відсутності будь-якої узгодженості чи змови між відповідачами у антимонопольній справі. Надалі Антимонопольний комітет України подав низку апеляцій на рішення судів першої інстанції.

Так 14 липня 2022 року Північний апеляційний суд відхилив апеляцію АМКУ на рішення Господарського суду Києва від 3 листопада 2021 року, яким з ДП «Держвуглепостач» було знято штрафні санкції. Аналогічне рішення щодо ПАТ «Центренерго» було ухвалено Північним апеляційним господарським судом 21 червня 2022 року. 20 липня в апеляційному порядку зняття штрафних санкцій відстояв АТ «ДТЕК Західенерго». Останньою компанією, яка в апеляційному порядку відстояла зняття штрафних санкцій АМКУ, стала «ДТЕК Східенерго». Апеляції АМКУ на рішення судів першої інстанції щодо компаній, які належать Шкрібляку, відсутні у судовому реєстрі.