Колишнього головного психолога Кременчуцької колонії засуджено на 6 років

568532

Колишнього начальника відділення соціально-психологічної служби Кременчуцької колонії в Полтавській області Руслана Ємцова визнано винним у здирництві та отриманні хабара.


Про це редакція 368.media дізналася із вироку місцевого суду за ч. 3 ст. 368 КК.

У березні 2016 року чиновник озвучив засудженій вимогу надати дві тисячі гривень за підготовку документів про заохочувальну пільгу у вигляді умовно-дострокового звільнення. Інакше пообіцяв, що той сидітиме до дзвінка. Гроші мали зайти на рахунок мобільного телефону.

В’язень передав інформацію матері. Жінка запитала поради у юриста, який сказав їй звернутися із заявою про хабар. Надалі мобільний телефон головного психолога поповнили на дві тисячі гривень.

У судовому засіданні екс-чиновник вину не визнав. Він підтвердив, що засуджений заходив до нього та цікавився умовно-достроковим визволенням, казав, що йому мають перерахувати термін згідно із законом Савченко. Зрештою, вони нібито домовилися, що в’язень сам напише текст заяви.

Чиновник колонії нібито дав свій номер телефону, щоб засуджений зателефонував і сказав, де залишить конверт із заявою, яку слід відправити до суду.

Надалі засуджений телефонував і говорив, що мати перекинула гроші, на що чиновник відповів йому, що «все нормально» . Про те, що гроші було призначено йому працівника колонії, нібито навіть не здогадувався. На його рахунок у ті дні надійшло 5 тис. гривень, він думав, що це гроші від жінки, якій він давав у борг. Пізніше вона йому повідомила, що скинула лише три тисячі, а решта автора перекладу невідома. Він ці гроші вивів собі на банківську картку.

Обвинувачений знає, що СБУ його вело із лютого 2016 року. Вважає, що справу сфабрикували і влаштував це начальник оперативного відділу, який керував діями засудженого. Сам він нібито мав конфлікт із керівництвом. Йому було запропоновано обійняти нижчу посаду, на що він відмовився, і це спричинило, щоб його вирішили прибрати таким чином.

Втім, суд вважає, що вина доводиться свідченнями, письмовими доказами, а також протоколом про результати контролю за скоєнням злочину – спеціального слідчого експерименту, яким зафіксовано розмови між начальником відділення колонії та засудженим.

Так, є запис, як посадовець продиктував засудженому номер мобільного телефону, на який потрібно зробити поповнення коштів.

Технічні можливості банку дозволяють поповнювати мобільні телефони «Київстар» до однієї тисячі гривень і лише раз на добу. Тому зафіксовано телефонну розмову, в якій ув’язнений повідомив співробітника про те, що мати зробила поповнення лише на одну тисячу, а решту буде переведено наступного дня. Щоб переконатися, що гроші справді надійшли, посадовець наказав засудженому зателефонувати йому за одну годину. Наступного дня, отримавши решту суми, начальник відділення обговорив із засудженим терміни та умови дострокового звільнення.

Справа слухалася судом понад 6 років і в ньому кілька разів змінювалися судді. У 2019 році засуджений, за чиє звільнення передавався хабар помер.

Цей чоловік допитувався судом у 2017 році у режимі відеоконференції. Після зміни складу суду вирішено використовувати цей відеозапис як доказ. Зі свідчень вбачалося, що чоловік не просив маму звертатися до правоохоронців і взагалі не знав, хто подавав заяву про вимагання хабара. +

Екс-працівника колонії засудили до 6 років позбавлення волі з конфіскацією майна та забороною на 2 роки обіймати деякі посади.

До набрання вироком законної сили він залишається на волі із заставою в 55 тисяч гривень. Засуджений працює майстром дільниці управління з ремонту техобладнання ТОВ «Феробуд».