«Прорахунок» прокурора Матіоса допоміг міністру Януковича вивести з під-арешту корупційне майно

478928

Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила «справу Клименка» через помилку прокурора при розрахунку строків при об’єднанні справ щодо екс-міністра Олександра Клименка. Після цього арештоване раніше майно Клименка на десятки мільйонів доларів перейшло у власність його фірм.

«Справу Клименка», який з 2014 року переховувався в Росії, розслідувала і поліція Арсена Авакова, і генпрокуратура Юрія Луценка. Найбільшу активність публічно по цій справі проявляв тодішній військовий прокурор, який говорив про втрати бюджету в $788 млн, що через офшори були перераховані оточеннім  групі компанії «Юнісон». Були затримані підлеглі Клименка, які визнали свою вину та дали показання поти свого колишнього начальника.

Загалом,  правоохоронці підозрювали екс-міністра Клименка в участі у «злочинній організації» Януковича і створенні так званих «податкових майданчиків» (конвертаційних центрів) – для незаконної мінімізації бізнесом податків і переведення грошей в готівку. Через що бюджет, за версією слідства, недоотримав більше ста мільярдів гривень.  Зароблені Клименком та оточенням гроші були легалізовані через підконтрольні компанії, котрі купляли дороге майно: квартирив елітних ЖК,  коштовні автомобілі, залізничні вагони, тому подібне. Під контролем Клиименка був банк «Юнісон» та газета «Вєсті».

В 2017 році активи Клименка були арештовані, їх передали в управління державному Агентству з розшуку та менеджменту активів. За весь час, за підрахунками АРМА, активи Клименка принесли в бюджет близько 25 млн грн. Перш за все, мова йшла про орендну плату за нерухомість.

В 2019 році Печерський райсуд Києва зняв арешт з земельних ділянок і недобудованого палацу, який належав фірмам Клименка. Це майно швидко перейшло у власність Дениса Комарницькогоо, якого ЗМІ називають «смотрящим» за Києвом від Офісу президента Володимира Зеленського. Задокументами, Комарницький домовився про виведення активів з під арешту з управительницею майном Клименка Оксаною Чепіжко. Комарницький мав би сплатити Чепіжко $2,65 млн за ділянки і недобуд, а Чепіжко вирішити питання з судом. В підсумку, питання було вирішено через Печерський райсуд.

А весною 2021 року Вищий антикорупційний суд констатував, що докази виноватості екс-мінстра Клименка відстуні. Тому що прокурор закрив провадження у частині підозр фігурантам «справи Клименка» на чолі з самим Клименком. Тому що завершилися строки розслідування.

Строки збігли, бо попередній орган досудового розслідування – військова прокуратура – у 2018-му допустила помилку при розрахунку строків при об’єднанні справ щодо ексміністра.

«Строки були порушені внаслідок рішення прокурора, яка свого часу, об’єднуючи два провадження, в яких Клименку О.В. було повідомлено про підозру, не врахувала того факту, що згідно з вимогами п. 2 ч. 6 ст. 219 КПК України строки слідства додаються, а не поглинаються. Таким чином внаслідок об’єднання проваджень граничні строки були порушені і справа втратила судову перспективу» – сказано у відповіді САП журналістам (завантажити пдф).

Річ у тім, що у 2018 році розслідувалось декілька проваджень щодо діяльності Клименка. В кожному з них були свої строки розслідування, і під час об’єднання проваджень прокурор, на думку САП, некоректно порахувала, скільки часу вже триває слідство. Як наслідок, строки вже спливли, а достатніх для передачі обвинувального акту в суд доказів так і не зібрали. На цій підставі прокурор САП вирішив закрити провадження в частині підозр.

Разом з тим, за даними Bihus.Info, під авторкою «помилки» мають на увазі Ольгу Миргородську, підопічну тодішнього очільника Головної військової прокуратури Анатолія Матіоса. Зараз вона працює в Обухівській окружній прокуратурі, заступником керівника.

Відразу після цього адвокати звільнили з під арешту низку активів екс-мінстра. Так, низка квартира повернулася до ТОВ «Київ сіті апартмент», ТОВ «Глорія Юкрейн», ТОВ «КУА «Ексельсіор». Ключовою особою у цьому бізнесі лишається менеджерка Клименка Оксана Чепіжко.

Також до ТОВ «Скай 1» повернулася комерційна нерухомість у торговому центрі «Гулівер», ТОВ «Юнісон груп» повернуло контроль над тисячею залізничних вагонів. Повернулись під контроль структур Клименка і мисливська база з тиграми та автомобілі охоронної фірми. А ще машиномісце в елітному ЖК «Новопечерські липки», яке коштує як середньостатистична квартира в Києві, оформили на Катерину Назимко. Її називають головною бухгалтеркою братів Клименків.

Квартиру на Глибочицькій переписали на Олексія Круподера. Це співзасновник ГО «Відновлення Донбасу», що наближена до ексміністра Клименка. Інша квартира перейшла до авторки ютуб-каналу «Клименко Тайм» Арміне Хачатрян. Отримала житло площею 77 кв м й редакційний директор медіахолдингу «Вєсті» Іляна. Клименко Все перелічене майно оформлено в одного нотаріуса та майже в один час.