Начальник Укртрансбезпеки Франківщини Іван Гарасимко організував тіньову схему заробітку на перевезеннях

465885

Іван Гарасимко має намір виграти конкурс та закріпитися на посаді голови Управління Державної служби з безпеки на транспорті в Івано-Франківській області.  

За інформацією ГО Антикорупційний блокпост, Іван Гарасимко організував тіньову схему заробітку на пасажирському і вантажному перевезеннях.  

Працівники відділу державного контролю та нагляду на вантажному транспорті, що підпорядковані Гарасимку, вимагають з водіїв транзитного транспорту 2000 гривень за безперешкодний проїзд, або погрожують штрафами, з’ясували громадські активісти. 

“«Транзитників» на пунктах вагового контролю банально «розводять», адже ваги налаштовані таким чином, щоб показувати масу, вищу за допустиму, - повідомляє Антикорупційний блокпост. - Щодо місцевих підприємств, що здійснюють регулярні вантажні перевезення, в рамках своєї діяльності, застосовується принцип «абонементу» в розмірі 15-20 тисяч гривень на місяць, що гарантує повну відсутність нагляду з боку підлеглих Гарасимка на місяць”.  

Іван Гарасимко контролює також частину пасажирського транспорту в Івано-Франківську, який без ліцензії курсує по всій області - в Долину, Коломию, Надвірну і Богородчани. В Івано-Франківську нелегальні перевізники розмістили стоянки на пішохідній зоні у центрі міста. Перевізники не несуть відповідальності за безпеку пасажирів і не платять податки, зазначає ГО.  

”Якщо чиновники в Києві вирішать все ж таки віддати перемогу в конкурсі Гарасимку, то стане зрозуміло, яким чином це сталося”, - коментують в ГО Антикорупційний блокпост.   

У 2015-2020 роках Гарасимко був депутатом Івано-Франківської міської ради від політичної партії «Самопоміч». З 2020 року чиновник обіймає посаду т.в.о. заступника начальника Управління Державної служби з безпеки на транспорті в Івано-Франківській області, начальника відділу державного контролю та нагляду на вантажному транспорті.  

Як з’ясували активісти, за рік Іван Гарасимко в середньому декларував 50 тисяч гривень заробітку, проте мав заощаджень на суму 61 тисяча доларів США. Походження заощаджень чиновник пояснив тим, що був з дружиною на заробітках.