ДФС розслідує, як Олександр Насіковський з партнерами ухилилися від сплати 41 млн податків на будівництві «Автографа»

450731

Слідче управління ГУ ДФС у м. Києві здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом ухилення службових осіб ТОВ «Дісбуд» від сплати податків на загальну суму 41,03 млн грн. Про це свідчить ухвала Шевченківського районного суду м. Києва від 19 березня.

ТОВ «Дісбуд», починаючи із 2017 року здійснює забудову ЖК «Автограф» за адресою: м. Київ, вул. Генерала Жмаченка 28. За даними слідства, майбутні власники квартир (інвесторів забудови) 50% грошових коштів перераховують на ТОВ «Дісбуд», а решту 50% грошей, за вказівкою службових осіб цієї компанії, перераховують на рахунки пов’язаних із ним суб’єктів господарювання, а саме: АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Антілія», ТОВ «КУА «Ейві Інвестмент» та ТОВ «КУА» Адміністратор пенсійних фондів «Укрсоц-капітал» за укладення договорів «Деривативу».

В результаті вказаних дій, зазначається в ухвалі, службові особи ТОВ «Дісбуд» в період з 2017 по 2018 роки ухилились від сплати податків на суму 41,03 млн грн.

Слідчі відзначають, що вищевикладене підтверджується висновком експертного дослідження від 23.01.2020.

Крім цього, встановлено, що залучені кошти, які фізичні та юридичні особи сплачують на виконання умов договору деривативу на інвестиційний фонд «Антілія», в подальшому як поворотна фінансова допомога надходять на підконтрольні підприємства з метою їх подальшого обготівкування.

У ході слідства було допитано велику кількість власників житлових квартир, в ході своїх показів, які пояснили, що наміріву на придбання договорів деривативу (форвардних контрактів) вони не мали.

У березні цього року слідчий суддя продовжив строк розслідування цього кримінального провадження № 32019100000000398 від 23.05.2019 за ч. 3 ст. 212 КК України до вересня.

У подальшому слідством заплановано після написання аналітичного дослідження спеціалістом ГУ ДПС у м. Києві, зокрема, призначити судову економічну експертизу з метою підтвердження збитків завданих бюджету України, допит фізичних осіб-підприємців та фізичних осіб, які здійснювали обготівкування грошових коштів, а також повідомлення про підозру осіб причетних до вчинення кримінального правопорушення.

Нагадаємо, власниками ТОВ «Дісбуд» є Олександр Мазій і АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Антілія», власником якого є засновник і керуючий партнер девелоперської компанії DIM Group Олександр Насіковський. Його брат Андрій Насіковський був одним із підозрюваних у справі про побиття Тетяни Чорновол.

Керівником ТОВ «Дісбуд» є Олександр Васильвич Карп’як. Людина з таким же ПІБ є власником ТОВ «Магнус», яке, у свою чергу, є власником ТОВ «Авіакомпанія «Віта». Як відомо, 4 грудня 2019 року під час виступу у Верховній Раді перед голосуванням за її відставку тодішня міністр розвитку громад та територій України Альона Бабак заявила, що з нею почали боротьбу у пресі через анулювання дозволів на будівельні роботи на деяких об’єктах у Києві, зокрема, на Гоголівській, 32-В, де забудову проводить «Авіакомпанія «Віта».

Власниками ТОВ «КУА «Ейві Інвестмент» є Олександр Насіковський і Анна Насіковська. Власником ТОВ «КУА» Адміністратор пенсійних фондів «Укрсоц-капітал» значиться Пісний Андрій Іванович.