Кар’єра на брудні гроші: хто стане новим головою українського уряду?

438232

В умовах українських політичних реалій справді успішна кар’єра не залежить від таланту чи професіоналізму. Важливо опинитися в потрібному місці у потрібний час, а також уміння сповна скористатися тими корупційними можливостями, що відкриває та чи інша посада. Втім, ніколи ще цей постулат не мав такого яскравого підтвердження, як у історії з теперішнім міністром розвитку громад та територій Олексієм Чернишовим, якому пророчать незабаром ще більш високу посаду в українському політичному істеблішменті.

Яким чином нікому ще донедавна невідомий харківський девелопер, зробив таку стрімку кар’єру в уряді? Які таланти та компетенції дозволили йому претендувати на найвищі державні пости?

20 жовтня 2019 року Кабінет Міністрів України узгодив кандидатуру Олексія Чернишова на посаду голови Київської обласної державної адміністрації, а вже 4 березня 2020 року на позачерговому засіданні Верховної Ради України він увійшов до оновленого складу Кабінету Міністрів України в якості міністра розвитку громад та територій України. 

Цей карколомний стрибок у владу у 2021-му році має всі шанси завершитись повним успіхом, адже за інформацією з джерела з Офісу Президента України, кандидатура Олексія Чернишова розглядається, як імовірна заміна прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.  Принаймні, в кулуарах Верховної Ради активно обговорюється саме ця одіозна персона і окремі лобісти активно пропонують депутатам монобільшості різноманітні “блага” в разі позитивного голосування по Чернишову.

Ціна питання досить висока, але молодому міністру схоже цілком до снаги її сплатити, адже за останній рік Чернишов відповідно до низки журналістських розслідувань, став неформальним господарем ДАБІ і замкнув на собі потоки з легалізації незаконних забудов.

По факту, міністр Чернишов в ручному режимі керував видачею дозвільних документів, яку здійснювало ДАБІ, а керівник цього органу Ірина Король потрапила під тотальний контроль, в тому числі і у зв’язку з відвертими загрозами фізичної розправи. Як стверджують наші співрозмовники в структурі центрального апарату будівельної інспекції, керівника центрального ДАБІ неодноразово в ультимативній формі запрошували на розмову до Чернишова, в супроводі його охорони і на присланому ним автомобілі. Крім того, в оточення Ірини Король було імплементовано людей особисто відданих міністру, які своєю присутністю нагадували їй про ймовірні наслідки незговірливості. Встановлено, що курувала процес видачі документів потрібним забудовникам помічник чи то радник міністра на ім’я Елла, принаймні саме так вона представлялась по телефону, коли передавала в ДАБІ вказівки Чернишова.

Цікаво, що найбільшим інтересом міністра завжди були саме забудовники його рідного Харкова. На його прохання дозволи для них видавали практично в автоматичному режимі. Тут, на вотчині міністра, справа збору “данини” була поставлена найбільш професійно. Сплачені 3-6 доларів з метра квадратного поступали через Андрія Будякова – людину, як стверджують джерела в міністерстві, особисто віддану Чернишову.

На жаль, не всі документи, які опинились у нашому розпорядженні, можна публікувати через загрозу викрити особи наших співрозмовників, але очевидно, що побори по Харкову досягли промислових масштабів.

Та зараз оперуватимемо загально доступними фактами, які, до речі, правоохоронні органи зможуть легко перевірити і встановити їх достовірність.

Достатньо лише якісно проаналізувати довідку за результатами позапланової цільової перевірки діяльності департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції в Харківській області від 18 січня 2021 року, що здійснювалась із залученням співробітників Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки Служби безпеки України.

Зокрема щодо об’єктів, які особисто лобіювались міністром: будівництвом багатоповерхового житлового будинку з об’єктами обслуговування населення чи торговельними та офісними приміщеннями на вулиці Зерновій у Харкові. Замовник будівництва – ТОВ «Фірма «Схід». Сертифікат по цьому об’єкту був виданий 29 грудня, а перевіркою було встановлено повну його неготовність. Зокрема, не завершено монтаж ліфтів, відсутня система пожежної сигналізації та управління евакуацією при пожежі, не проведено пуск систем внутрішнього теплопостачання  тощо.

Будівництво житлового комплексу по вул. Клочківській, 117 в м. Харкові. Незважаючи на отримання дозвільних документів у тому ж таки грудні 2020 року, тут не виконано цілу низку вимог ДБН, що банально становить небезпеку, в першу чергу для людей похилого віку та людей з обмеженими фізичними можливостями. Прийняття цього об’єкта у експлуатацію – кримінальний злочин, адже йдеться якщо не про життя, то принаймні про здоров’я людей.

Ще один приклад корупційної халатності щодо життя людей – будівництво житлового будинку № 7 по провулку Шевченківському, 48 у тому ж таки Харкові. В комплексі повністю відсутні необхідні системи протипожежного захисту. Сигналізація, пожежні щити, пожежний водопровід – у разі пожежі ніби-то готовий до експлуатації будинок міг перетворитись на братську могилу для сотень його мешканців. Крім того, в будинку навіть не здійснили монтаж господарчої каналізації і загальний список кричущих порушень сягає трьох десятків пунктів.

Можна до безкінечності перелічувати порушення практично по всім об’єктам східної столиці, які здавались у експлуатацію за час перебування на посаді парочки Чернишов – Будяков.

Розуміючи, що всі шишки дістануться їй, Ірина Король відсторонила Будякова від виконання обов’язків керівника департаменту, за що, очевидно, найближчим часом поплатиться посадою і це, знаючи характер Чернишова, буде ще досить м’яким варіантом. Що ж до Харківщини то, вочевидь, Чернишов не залишить свою вотчину без нагляду, надто вже це ласий шматок. В цьому контексті наші джерела називають прізвище Абрамова, як нової креатури Чернишова на місце керівника Харківського ДАБІ. І, швидше за все, рокіровка вдасться, адже позиції міністра розвитку територій зараз як ніколи непохитні. Олексій Чернишов був одним із тридцяти запрошених на день народження Володимира Зеленського і в приватних розмовах вихваляється, що зміг “охмурити” гаранта настільки, що посада прем’єра практично у нього в кишені.

Цю інформацію опосередковано підтверджує той факт, що на згаданому святі не було помічено чинного голови уряду Дениса Шмигаля. Тож, цілком правдивою виглядає версія про швидке призначення Чернишова. До речі, за інсайдерською інформацією, новий протеже Зеленського вже повним ходом дає розпорядження правоохоронним органам. Зокрема ДБР не офіційно отримало доручення зайнятися неслухняним ДАБІ, готуються обшуки по всіх регіональних відділеннях, у центральному апараті, навіть вдома у Ірини Король і ця спецоперація, окрім звільнення бунтівної начальниці, має на меті ще показати забудовникам хто в домі справжній господар.

Депутатам, вочевидь, треба готуватися до того, що подібні негаразди можуть трапитися і з ними, якщо з якихось причин голосів для призначення Чернишова не вистачить. Надто вже впевнено почувається кандидат і надто багатий у нього досвід у продавлюванні потрібних йому рішень. Лишається сподіватися, що хоча б частина народних обранців зможе встояти, адже цим призначенням Верховна Рада просто таки проб’є чергове дно. Харківські корупційні каруселі довкола ДАБІ та деякі інші сторінки біографії Чернишова уже набули широкого розголосу і це може остаточно поховати правлячу в країні партію. Президенту ж, якщо він бажає своїм авторитетом продавити призначення такого прем’єра, варто було б подумати про значні іміджеві втрати, адже політичні опоненти не прогавлять нагоди “мокнути” Зеленського носом у корупційні схеми свого фаворита.